
DENİZ VE KIYI TURİZMİNDE YENİ TRENDLER
2030 yılında dünyada 1,8 milyar kişinin seyahat edeceği öngörülüyor. Turizm her 11 kişiden bir kişiyi istihdam ederek hızla dünyanın en büyük sektörü haline geliyor. Doğa, yüzme, dalış, arkeoloji, sörf, deniz seyahati, yelken, ekoturizm ve rekreasyonel balıkçılık turizmi gibi geniş bir yelpazeye sahip olan deniz ve kıyı turizmi mavi ekonominin en büyük istihdam sağlayan bileşenlerinden birini oluşturuyor. Deniz ekosisteminin ve sunduğu servislerin sürdürülebilir kullanımını teşvik ederken sosyal, ekonomik ve çevresel refaha, yerel kültürlerin, geleneklerin ve mirasların sürdürülmesine katkı sağlıyor.
Turizm sektörünün tüm paydaşların ihtiyaçlarını dikkate alarak dijital dönüşümü sektör potansiyelinin gelişmesinde kilit ve oyun değiştirici nitelikte. Bu süreçte turistler ve hizmet verenler arasında köprü olan e-turizm (pazarlama, satın alma, rezervasyon), turizm işletmelerinin dijital uyumluluğu, müşteri ilişkileri ve deneyimleri yönetimi, yenilikçi, katma değerli yeni iş modelleri ve faydalı dijital e-servisler, sosyal medya kullanımı ve mobil networkler, kullanıcı dostu nörodinamik akıllı yazılım tasarımları, pazarlama materyallerinin üretilmesi, büyük veri ve bilgi yönetimi gibi daha fazla iş fırsatı yaratan ve ekonomik büyümeye katkı sağlayan sektör değer zincirleri geliştiriliyor. Diğer yandan yapay gerçeklik uygulamaları ile sanal deneyimlerin yaşandığı dijital turizm ekosistemi gelişiyor. Bu deneyimler bölgenin karasal değerlerini kapsayabileceği gibi otonom veya uzaktan kumanda edilen akıllı robotlar tarafından toplanan deniz altı görüntü ve ses verilerinin coğrafi bilgi sistemleri ile dijitalize edilmesi ile birlikte yapay dalışı da mümkün hale getiriyor. Bu şekilde doğal denizaltı güzellikleri ile birlikte kültürel mirasların tanıtımına da katkı sağlanabiliyor. Mekatronik cihazlar ile turizm bölgelerinde sörfçülerin beklentilerini karşılayacak özellikte yapay dalgalar üretilebiliyor.
Dijital olanaklar kullanılarak turizme bilgi temelli yaklaşımın desteklenmesi, denizanası/kirlilik izleme gibi vatandaş biliminin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bölgesel iş birliklerinin desteklenmesi ile deniz çevresine zarar vermeden ortak seyir veya kültür rotalarının çizildiği birleşik ürünler ve yüksek değerli işlerin üretilmesi gündeme geliyor.
GÜNCEL
.......
DÖKÜMANLAR
.......